fysiotherapie op haptonomische basis

fysiotherapie op haptonomische basis

Fysiotherapie op haptonomische basis is een combinatie van fysiotherapie en haptonomie. Er wordt niet alleen gekeken naar de lichamelijke klacht, maar de therapeut kijkt ook naar de dieperliggende oorzaak. U wordt zich zo meer bewust van uw lichaam én het gevoel daarachter. Door deze bewustwording gaat u de signalen herkennen en krijgt u middelen om beter met uw klachten om te gaan en deze zo te voorkomen.

Samen met uw therapeut zoekt u antwoord op vragen als: Wat doen bepaalde zaken met mij? Wat gebeurt er in mijn lichaam als ik stress heb? Waar komen mijn klachten vandaan? Wat doet spanning met mijn lichaam? Hoe kan ik hiermee omgaan?

Deze vorm van fysiotherapie biedt zeer goede resultaten voor mensen met lichamelijke of psychische overbelasting, stress, hyperventilatie, chronische pijn of lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak. Maar ook voor gangbare fysiotherapeutische klachten is fysiotherapie op haptonomische basis een uitstekende vorm van therapie.

Fysiotherapie

Arbeidsfysiotherapie

Mensen met werkgerelateerde klachten kunnen veel baat hebben bij arbeidsfysiotherapie. Deze vorm van therapie is reguliere fysiotherapie, gecombineerd met arbeidsgerichte herstelbegeleiding. Voorbeelden van werkgerelateerde klachten zijn KANS – klachten aan Arm, Nek en Schouder (voorheen RSI) – of klachten aan de (onder)rug. 

De reguliere fysiotherapie kan bestaan uit onder andere mobilisaties, triggerpointtherapie, bindweefseltherapie, ademhalingstherapie, ontspanningstherapie, cupping en oefentherapie.  

Soms zijn klachten niet te verhelpen door fysiotherapie alleen, omdat de omstandigheden op het werk structureel niet goed zijn. In zo’n geval komt de therapeut op de werkplek arbeidsgerichte herstelbegeleiding doen. Er wordt dan een zogeheten ‘Werkplekanalyse’ gedaan. De therapeut bekijkt wat eventueel aan de werkplek veranderd kan worden, bijvoorbeeld een bureau of stoel, en wat de cliënt zelf kan veranderen. Denk hierbij aan het trainen van houding of spierkracht op bepaalde vlakken, door bijvoorbeeld rugscholing of houdingstherapieRugscholing in het geval van langdurige klachten aan de rug. Houdingstherapie biedt een oplossing bij een slechte werkhouding, zowel bij zittend als bij staand werk.