Trainingen en Workshops

Omgaan met verlies

Omgaan met verlies en rouw
Bij het woord ‘rouw’ denken we vaak als eerste aan het verlies van een dierbare door overlijden. Maar elk ingrijpend verlies maakt dat je door een korte of langere periode van rouw gaat. Rouw is nodig om verlies te verwerken.

Dat kan na een overlijden zijn, maar ook een scheiding, het verlies van je baan of van je huis kan je leven op zijn kop zetten. Net zoals het verlies van je gezondheid, het omgaan met lichamelijke of geestelijke beperkingen of het verlies van je gevoel van vrijheid.

Een verwarrende periode
Heb je het ene moment het gevoel dat je leven op orde is, het volgende moment is alles ineens anders. Zonder dat je er grip op hebt, het overkomt je. En dat geldt ook voor alle emoties die daarbij horen: verdriet, boosheid, angst, radeloosheid, schuldgevoelens, berusting of juist zelfs opluchting. Je kunt ze afwisselend en zelfs tegelijk voelen. Dat maakt een periode van rouw verwarrend en zwaar, zowel fysiek, emotioneel en mentaal.

Waarom rouw zo belangrijk is
Het verlies en alle emoties erkennen, zorgt voor ruimte om uiteindelijk weer door te kunnen gaan. Probeer je rouw te negeren, dan is de kans groot dat je somber blijft. Daarom is het zo belangrijk om verlies op jouw manier en in jouw tempo te kunnen verwerken. Dat moet je wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Leer je leven weer oppakken in drie dagdelen
Deze training geeft je de tools in handen om je leven weer op te pakken en uiteindelijk zelfs kracht te kunnen putten uit het verlies. Als het lukt om je verlies een plek in je leven te geven, krijg je vanzelf meer ruimte voor alle andere belangrijke zaken in je leven.

dagdeel

01

Wat is dat, rouw?

Wat betekent verlies, wat doet het met je? Je leert over de verschillende stadia van rouw, hoe je die bij jezelf en anderen herkent en hoe je ermee om kunt gaan.

Belangrijk hierbij is dat de verschillende emoties die bij rouw komen kijken elkaar niet keurig opvolgen, maar door elkaar heen lopen.

dagdeel

02

Wat vertelt je lichaam?

Het gevoel van een groot verlies doet iets met je gedrag en met je gevoel. Je kunt het ook op allerlei manieren fysiek voelen, want de verwerking vindt vooral plaats in je lijf en niet (alleen) in je hoofd.

Je leert dit dagdeel te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft en hoe dat jou kan helpen bij de verwerking.

dagdeel

03

Je verhaal delen is helend

Juist bij een verlies kan een gevoel van eenzaamheid de kop op steken. Je hebt verdriet en toch gaat alles om je heen gewoon door. Door je verhaal te delen en ook de ervaringen van anderen te horen, voel je dat je er niet alleen voor staat.

Een systeemopstelling kan je helpen inzicht te krijgen in hoe je je verlies samen met anderen kunt verwerken.

Na de training
De training geeft je de tools om zelf verder te kunnen na een verlies. Nu en in de toekomst.

Heb je na deze training behoefte aan meer ondersteuning? Dan kun je eventueel kiezen voor aanvullende individuele begeleiding.

inschrijfformulier

  Datum training - "Omgaan met verlies"


  Op dit moment zijn deze trainingen niet ingepland. Als je interesse hebt in deze training kun je je aanmelden via onderstaand formulier. Je wordt dan op de hoogte gehouden.

  Persoonlijke informatie  Voornaam *


  Achternaam *


  Contact gegevens


  Adres *


  Postcode *


  Woonplaats *


  Telefoon *


  E-mail *


  Opmerkingen


  Voorwaarden


  Bekijk de Algemene Voorwaarden
  Let op! Bij een afmelding zijn wij genoodzaakt kosten in rekening te brengen.
  Bekijk de algemene voorwaarden voor meer informatie.