Patricia De Jong

regio Eindhoven

specialisaties:

  • bedrijfsmaatschappelijk werker
  • vertrouwenspersoon
  • trainer
  • oplossingsgerichte coach

Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Ik richt het vizier graag op de gewenste situatie, oplossingen, mogelijkheden en kansen. Als cliënten ontdekken dat ze zelf hun eigen toekomst kunnen creëren en ontdekken waar hun kracht ligt, kunnen ze bergen verzetten.

Drijfveren en passie

De werkzaamheden van BMWE zijn veelzijdig. Als je kijkt naar de essentie van de bedrijfsmaatschappelijk werker die, in de kern, gericht is op de sociale verandering en sociale ontwikkeling merk ik dat er veel raakvlakken zijn met het doel dat ik wil bereiken als bedrijfsmaatschappelijk werker; mensen begeleiden om (weer) hun eigen kracht en kwaliteiten te vinden en het verhogen van welbevinden, creëren van verbinding en positieve interactie binnen organisatie en andere systemen. Preventief werken heeft mijn voorkeur, het creëren van een opbouwende en positieve organisatie. Kijken naar wat goed gaat en wat er verbeterd kan worden. Een goede en veilige bedrijfscultuur zorgt voor veel werkplezier, intrinsieke motivatie, zelfvertrouwen en positieve gezondheid.

“Problem-talk creates problems. Solution-talk creates solutions” Steve de Shazer

De verbinding zoeken is mijn drijfveer, met als doel de wereld een beetje mooier te maken. Mijn kracht ligt in het werken met mensen; het coachen, begeleiden en motiveren van mensen. Door respectvol en onbevooroordeeld te zijn, ontstaat de verbinding vaak vanzelf. Ik houd ervan om dingen in beweging te zetten en buiten de gestelde kaders te denken. Anderen omschrijven mij als een positief, empathisch en warm persoon met humor en oprechte interesse in de medemens. Deze kwaliteiten komen ook goed van pas als vertrouwenspersoon.

Naast mijn werk als vertrouwenspersoon en mijn werk in het onderwijs coach ik oplossingsgericht, kinderen, jongeren en volwassen. Het oplossingsgericht denken is mijn tweede natuur geworden. Met een creatieve blik zie ik mogelijkheden en kansen.

De oplossingsgerichte coaching is gebaseerd op de respectvolle veronderstelling dat de cliënten zelf over innerlijke hulpbronnen beschikken om, samen met de coach, naar effectieve en efficiënte oplossingen te zoeken voor de ontstane problemen. De oplossing van het probleem hoeft niet gerelateerd te zijn aan het probleem. Elk probleem kent zijn uitzonderingen. Door op zoek te gaan naar de uitzonderingen, kan ook het probleem opgelost worden.

Achtergrond en ervaring

Met 14 jaar onderwijservaring ben ik didactisch en pedagogisch goed onderlegd. Daarnaast heb ik 10 jaar in de kunst en cultuur sector gewerkt. Als leerkracht, heb ik een aantal jaar voor de klas gestaan.