Onze dienst

Traumabehandeling

Trauma’s zijn vaak de onderliggende problematiek die we tegenkomen bij overbelasting, chronische stress en burn-out. Een trauma kan een fysieke of emotionele ervaring uit het verleden zijn, waar we onmacht ervaarden. De (onbewuste) herinnering aan die ervaring kan ervoor zorgen dat we steeds weer in een oer-overlevingsmechanisme komen.

Fight, Flight, Freeze
Vluchten, vechten of bevriezen; dat zijn de keuzes die prooidieren hebben als ze worden geconfronteerd met direct levensgevaar. Dit noemen we ook wel de Fight, Flight en Freeze-response. Dit geldt ook voor mensen in een traumatische situatie. Maar in tegenstelling tot prooidieren die de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel afschudden, slagen wij mensen daar niet altijd in. Het trauma schakelt zo ons innerlijke kompas uit; we kunnen alleen nog vanuit die FFF-response reageren. Daardoor ontwikkel je bijvoorbeeld een angst voor angst. En bang zijn betekent leven in een lichaam dat altijd op zijn hoede en alert is. Vaak zet spanning zich vast in ons lichaam. Dit uit zich in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen of woede-uitbarstingen.

Veilige lichaamsgerichte oefeningen
In onze traumabehandelingen werken we volgens de methodes van Prof. Dr. Bessel van der Kolk en van P. Levine met Somatic Experiencing. Getraumatiseerde mensen kunnen niet herstellen totdat ze vertrouwd raken met de gewaarwordingen in hun lichaam en zich daarmee kunnen verzoenen. Met behulp van lichaamsgerichte oefeningen laten we iemand de oorzaak van het trauma op een veilige manier opnieuw beleven. Zo proberen we de daarbij geblokkeerde overlevingsenergie los te laten.
“Om te kunnen genezen moeten de geest, het lichaam en de hersenen ervan overtuigd worden dat het veilig is om los te laten. Dat gebeurt alleen als je je op een diep innerlijk niveau veilig voelt en jezelf toestaat om dat gevoel van veiligheid te verbinden met de herinneringen aan de ervaringen en gevoelens in het verleden”, zegt Prof. Dr. Bessel van der Kolk.

Luisteren, begrijpen, voelen en verwerken
De therapeut helpt een vaak ingewikkeld gevoel onder woorden te brengen en zorgt voor de erkenning voor dat gevoel. Luisteren, begrijpen, voelen en verwerken, het lichaam laten afmaken daar waar het is gestopt. Dat is onze specialisatie. Na de therapie voel je je meer bevrijd en verlies je minder energie. Je kunt de dag weer werkelijk beleven zoals die is: zeer kostbaar.

220121 bmwe 0057 scaled
traumabehandeling bmwe

Ons team helpt je graag

Vind balans tussen werk en privé

Geen medewerkers gevonden.