Het traject bij BMWE heeft mij enorm geholpen. Op veel verschillende vlakken heb ik heel veel geleerd. Ik heb veel meer zelfvertrouwen en voel mij over het algemeen een stuk gelukkiger. Doordat ik meer zelfvertrouwen heb durf ik ook gesprekken aan te gaan met mensen die ik niet ken. Daarnaast ben ik ook nieuwe hobby’s gaan zoeken.

Bij de sessies haptonomie heb ik geleerd om uit de overlevingsstand te komen. Mezelf te vertrouwen maar ook andere mensen te vertrouwen zonder de verbinding met mijzelf te verliezen.

De coachingssessies hebben mij geholpen om in gesprek te blijven met anderen. Communiceren met de ander, ook als de gesprekken ‘moeilijk’ zijn. Ik blijf op mezelf te vertrouwen waardoor de uitkomst van een gesprek vaak veel positiever is.

IEMT heeft mij geholpen om mijn trauma’s aan te kijken. Het heeft mij veel verlichting en ruimte gegeven.

Tijdens het eindgesprek kreeg ik een voorbeeld wat het resultaat van het traject bij BMWE mooi omschrijft.
Bij binnenkomst was ik een bang, nat en gewond vogeltje. Nu vlieg ik met mooie droge veren trots de wijde wereld in!

Normaals heel erg bedankt voor jullie hulp. Ik ben jullie heel erg dankbaar dat jullie mij zo goed geholpen hebben! Mijn leven ziet er nu heel anders uit!

 

DvdP, Eindhoven mei 2024

‘Deze methode heeft mij héél véél gebracht. De gesprekken met Nicole en haar behandelingen hebben mij veel laten voelen.’

Jennifer P. Eindhoven

230405 bmwe 2023 0352

De EMDR-behandeling en haptonomie waren beide positieve ervaringen voor mij. EMDR hielp me mijn emoties te verwerken en bracht innerlijke rust. Met haptonomie kon ik een diepere verbinding met mijn lichaam en emoties ervaren. Samen hebben ze mijn herstel bevorderd en mijn perspectief op trauma en zelfzorg veranderd. Ik ben dankbaar voor deze waardevolle behandelingen die mijn veerkracht hebben vergroot.

D.G. uit Eindhoven

“Dankzij BMWE ben ik na een traumatische ervaring weer goed op weg naar mijn vrolijke optimistische zelf. Ik heb de tools gekregen om de spanningen in mijn lijf die door het gebeurde ontstaan waren los te laten. Ik zie de toekomst op mijn werk weer positief tegemoet.

BMWE heeft me op een professionele en warme manier tijdens dit proces begeleid.”

 

Eindhoven, Juni 2020 G. K.
  • Dit kan ik dagelijks privé en zakelijk toepassen.
    Het maakt je bewust van hoe je communiceert, waarom je soms niet begrepen voelt, vooral kijken naar jezelf en wat dat voor invloed heeft op anderen. (HB uit Eindhoven)
  • Goede inzichten gekregen en toepasbaar in elk gesprek. (JvD uit Geldrop)
  • With my new skills I can, with confidence, start a dialogue/discussion with my supervisor and parents.
    (TB uit Veldhoven)
  • Met meer geloof in eigen kunnen, minder invullen voor een ander, helpt deze training mij zeker om dit in praktijk te brengen. (PvdH uit Tilburg)
  • De manier van luisteren, echt luisteren, naar de ander om zo de ander te helpen zonder jezelf te verliezen.
    De training kwam voor mij precies op het goede moment! Zeer toepasbaar en heeft mij veel handvatten gegeven. (LS uit Eindhoven)
  • Toepassing heel goed, mits je echt aanwezig bent (in jezelf). (GvdH uit Den Bosch)

Papa…

Via een goede vriend-en-daar-de-vrouw-weer-van word ik uitgenodigd om eens een familieopstelling bij te wonen. Huh … een wat? Inderdaad, dat is ook mijn allereerste reactie. En wie van mijn familie moet ik dan allemaal meenemen? Niemand dus, aldus haar advies. Gewoon komen, kijken, meemaken en voelen wat er gebeurt. En ja, dan gaan bij mij alle signalen op rood. Vooral bij dat meemaken en voelen. Dat doe ik namelijk het liefst bij goede films, een prachtig boek, een fijn gesprek, zo’n vette docu of: gewoon in De Efteling. Maar goed … wat gegoogel en vooral het enthousiasme van mijn maat trekken me toch over de streep.

De dag breekt aan. En we (een groepje van totaal vreemde mensen) schudden elkaars hand. Drinken een kop. En wachten ’n beetje ongemakkelijk af hoe, wat en waarom we gaan ‘familieopstellen’. De setting: een gigantische ruimte met in het midden een groots kleed, daaromheen stoelen in een kring. Schoenen uit voor het gronden en voelen. Een rustgevend muziekje ter ontspanning. En verder: gewoon toelaten, loslaten, voelen en meemaken (ja, ja, ja). De eerste familieopstelling is in aantocht …

Een meisje uit de groep wordt uitgenodigd voor de aftrap. Er wordt even overlegd achter de schermen en vervolgens worden wij als deelnemers gevraagd een rol voor haar te spelen. ‘Wil jij staan voor mijn vader?’, vraagt ze aan mij. Vervolgens worden ook andere deelnemers gevraagd om ‘te staan’ voor haar zus, moeder, haar broer en haarzelf. Voor we het weten worden we op een bewust gekozen positie op het grootse kleed geplaatst. De familieopstelling, zeg maar.

Daar staan we dan. Onwennig, maar meteen wel iets ‘voelend’. Dingen zoals: ‘waarom staat zij nu zo ver van me vandaan? Of: wat vervelend dat hij met zijn rug naar me toe staat. Die vrouw naast me voelt niet (of juist wel) goed’. En oh ja: de begeleidster van de opstelling (de vrouw van mijn altijd-even-originele maat) stelt vervolgens best kwetsbare vragen aan de deelnemers. Dat gebeurt heel rustig, veilig en vertrouwd. Antwoorden doe je dus vanuit je gevoel. ‘Hoe voel je jezelf nu? Wat vind je van de plek waar je staat? Wat vind je vervelend (of juist fijn) aan deze plek? Zou je ergens anders willen staan? En waarom?’ En dan … dan begint de magie.

Binnen no-time vallen voor het meisje (dat ons opstelt, maar zelf niet deelneemt) dingen op zijn plek. Sterker: door de reacties van ons als deelnemers verkrijgt ze inzicht in haar (familiaal) conflict, probleem of vraag of haar persoonlijke situatie. Niet meteen, maar wel degelijk openbarend, helder en duidelijk. Ze hoort haar vader, ze ziet haar broer, haar zus en waarom ze daar nu staan. Ze voelt de blikken, bewegingen, twijfels of juist: frustraties. En onze eigen gevoelens (van de deelnemers, zeg maar) verduidelijken dingen nog meer. De emoties schieten over en weer. Er is een traan, een lach en soms is er zelfs even helemaal niets. Niets moet, alles mag. Maar door de opstelling en onderlinge energie in de opstelling wordt iedereen (soms diep) geraakt. Op wat voor manier dan ook. Voor het meisje worden dingen vatbaar, begrijpelijk en vooral: inzichtelijk. Fascinerend.

Voor alle duidelijkheid: vooraf wordt er niets verteld waar de familieopstelling over gaat. Dat blijkt ook helemaal niet belangrijk te zijn. Alles gebeurt in volledig vertrouwen en in (het liefst volle) overgave. De posities, de gevoelens, de emoties en bewegingen geven vanzelf richting aan het verhaal van de ‘opsteller’. Soms maf en onbegrijpelijk. Soms fantastisch en echt magisch.

Na elke opstelling volgt even een pauze (en er is een heerlijke lunch!). Er zijn opeenvolgende opstellingen. De één indrukwekkender dan de ander. Maar meerdere keren sta ik met open ogen, oren en mond te kijken naar wat zich voor mijn neus afspeelt. Hoe dan? In één van de laatste opstellingen speelt de ‘opsteller’ gewoon zichzelf. Hij vecht met zijn onzekerheid en onvermogen om te kunnen ‘voelen’. Personen worden opgesteld als ‘jouw woede, jouw schaamte, jouw angst en jouw durf’. Het leidt tot een prachtig, bijna kunstzinnig schouwspel. Met als finishing touch … het ervaren van de steun van je voorvaderen. Die spelen namelijk altijd een rol in jouw eigen leven … blijkt.

Alle mannen uit de groep gaan in een rij op het kleed zitten (gewoon doen!). Als een treintje, benen gespreid, lichamen dicht tegen elkaar. De jongen neemt voorop plaats en vervolgens leunen we achterover tegen elkaar, rug tegen buik etc. We moeten ontspannen en gewoon in totale overgave achterover leunen tegen het lichaam achter je. De jongen ontspant. Vervolgens dimt het licht in de zaal. Het is muisstil. En dan zingt Stef Bos keihard ‘Papa’ … Hij breekt.

Ik voel het. Ik maak het mee. Diep en eerlijk. En ik ben tot tranen geroerd.

 

R.B. Eindhoven, februari 2020

“Het voelde alsof we heel dicht bij elkaar waren. Eigenlijk closer dan ooit. Al mijn vooroordelen betreft online opstellingen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.”

230405 bmwe 2023 0267
“Dit kan ik dagelijks privé en zakelijk toepassen. Het komt helemaal binnen, wow! “
Ellen

Reviews training course “connecting communication”.

Average grades evaluation form:

To what extent were the objectives of this training clear to you
prior to the training? 8
Were the objectives achieved at the end of the training? 8
To what extent was your skill increased by attending this training? 8
I experience the trainer as skilled/expert? 9
I find that the trainer explains clearly and understandably. 9
I find that the trainer responds well to interaction during training. 9
To what extent did you find the training useful? 9
To what extent would you recommend the training to colleagues and/or friends? 9

Bedrijfsmaatschappelijk werk, psychologische begeleiding, bedrijfshaptonomie, ACT, NLP, coaching, vertrouwenspersoon, systeemtherapie.

Hoe kunnen wij jouw bedrijf helpen?